Kui nüüd BARFimise algtõdedest on juba natukene räägitud, siis tuleb muidugi lõpuks peamine ja kõige suurem küsimus. Kuidas siis koera menüü päriselt nädala jooksul välja näha võiks?

Lisan siia veelkord protsentuaalsed ideed millest me lähtume:

Portsjon võiks koosneda:

  1. 20 % taimsetest ja 80 % loomsetest komponentidest
  2. Taimsed komponendid omakorda võiks olla 75% aed- ja köögivilja ning 25% puuvilja või marju
  3. Liha peaks olema
    => 50 % lihas erinevatest sortidest (rasva osakaal 15-25 %)
    => 20 % vats/kiidekas
    => 15 % sisikondade segu (näiteks maks, neerud, põrn, kops, süda)
    => 15 % toored lihakad kondid
  4. Lisada tasuks regulaarselt ka õlisid milles sisaldub rohkelt omega-3 rasvhappeid, nagu lõheõli või linaõli.
  5. Ka võib toidule lisada: tooreid mune, erinevaid ravimtaimi, vetikaid, pähkleid/seemneid, pärmi, kalamaksaõli.

Järgnevalt toon näidismenüü, 30 kg koera jaoks arvestatud. Korrutan veelkord üle et koera päevane toidukoguse vajadus on 2-4% tema kehakaalust. Väga energilised ja noored loomad vajavad pigem 4%, vanemad ja rasvumisele kalduvad pigem 2%. Niisiis pigem laisa võitu 30 kg koer vajab päevas 2% ehk 590 g toitu.

See menüü on lihtsalt üks variant, mida tuleb muidugi vastavalt koera vajadustele ja oma võimalustele kohandada. Seal on jälgitud paari lihtsat aspekti. Osa asju tasub võimalikult ühe päevaga ära sööta, nii nagu näiteks vatsa. See on väga intensiivse lõhnaga ja muidu natuke tülikas, nii et igapäevaselt sellega jamada ei viitsiks. Teised asjad jällegist, nii nagu näiteks kondid, tasuks võimalikult mitme päeva peale jaotada et vähem seedetraktile koormust tekitada. Eriti ettevaatlik olge koertega kes pole varem väga kontidega kokku puutunud. Alustage aeglaselt ja piirduge ehk algselt hoopis kõõlustega!

“Õige” Barfimine näeb ka korra nädalas ette paastu päeva. Selle päeva jooksul saab koera organism puhata ja puhastuda. Nii nagu seda sageli ka inimestele soovitatakse. Kui paastupäev tundub teile liiga karm, siis tehke hoopis üks lihavaba päev. Söötke juurikaid ja jogurtit (ettevaatust tundlike koertega!). See aitab samuti organismi puhastada, ning jälgib fakti et ka looduses ei ole huntidel iga päev võimalik saaklooma kätte saada.

Mis on aga peamine kogu menüü koostamisel? VAHELDUS! Kasutage võimalikult palju erinevaid juurvilju-aedvilju-puuvilju, erinevaid sisikonna osasid ja liha sorte. Oluline ei ole et loom saaks iga päev täpselt õige koguse igat toitainet kätte. Ükski loom ei saa seda looduses, ja ka meie endi söögilaud ei näe ju selline välja. Peamine et kõik vajadused saaksid teatud aja jooksul kaetud.

Hommik Õhtu
Esmaspäev Rohelist + maks (150 g) Liha + Kont
Teisipäev Vats Vats
Kolmapäev Rohelist + jogurt (või paastumine) Paastumine
Neljapäev Rohelist + Liha Kõõluseid + 1 muna
Reede Liha Kõõluseid + 1 muna
Laupäev Rohelist + Liha Kõõluseid + 1 muna
Pühapäev Liha + Kont Rohelist + jogurt

 

Koguseliselt (arvestame 30 kg koeraga):

Kogused on ainult juhtnöör ning alati tasub söötes jälgida oma koera kehakonditsiooni. See on sama nagu kuivtoidu kogustega, kus ka ei saa iga koera jaoks lähtuda pakendi peal antud soovitustest. Mõni koer on aktiivsem, ja teisel on lihtsalt väga aktiivne ainevahetus. Kohandage menüüs sisalduvaid koguseid vastavalt oma looma kehakonditsioonile.

Tundlikutel koertel tasub piimatoodetega ettevaatlik olla, ning jogurti võib igaks juhuks menüüst välja võtta. Kõikesööjad ja -talujad võivad lisaks jogurtile mõnel nädalapäeval ka putru saada (väikestes kogustes! Teravili ei tohiks kunagi ületada 10% toidu kogusest). Selleks sobivad näiteks riis, tatar, kaer või nisukliid.

Rohelist: Umbes 1 suur kohvitassi täis. Kui annate 5 x nädalas, siis võite anda 3 x juurvilja-köögivilja segu ja  2 x puuvilju. Alternatiivselt võite teha sobivas vahekorras segu, ja jagada seda segu kõikidel kordadel.

Liha ja vats, kõõlused: 300-500 g. Olenevalt koerast. Liha kogusest 10 % peaks olema sisikonda (kops, udar, põrn, jne.). Pidage meeles et koertele sobib pigem rasvane liha! Kõõlusteks sobivad näiteks kanakaelad, kõri, pullipeenis. Ühe sõnaga asjad kus on nii kõõlust kui ka liha.

Kondid:  +/- 200 g. Menüüs arvestatakse ka sellega et kondid on veel lihaga kaetud, nii et pool kont – pool lihast. Kui sellist võimalust ei ole, siis lisage lihtsalt vastav ports liha juurde.

Lisandid: Paaril päeval nädalas on soovituslik lisada üks sorts õli ja näpuotsaga soola. Muude lisanditega ei tasu hulluks minna, ja alati tuleb ka arvestada sellega et “mida rohkem seda uhkem” ei pea paika teie koera söögikausis.